banner

Hondenrassen

 
Navigatie
   Woefkesranch
 
  => allergisch 
  => hond die bijt 
  => zindelijkheid 
  => hondennamen 
  => gehoorzaamheid 
  => opvoeding 
  => bach flowers 
  => verlatingsangst 
  => hond op reis 
  => keuze ras 
  => werking bench 
  => honden en mozart?
  => oververhitting
  => minder kankers
  => chocolade
  => een jasje tegen kou
   
Français English Deutsch

 


 

Zindelijkheidstips voor jonge hondjes

 

Zindelijkheid

Het zindelijk maken van een pupje verloopt niet in alle gevallen even snel, dit is net zoals bij baby's: de ene is reeds zindelijk op 8 maanden en de andere gaat nog met een pamper naar de 1ste kleuterklas.
Sommige rassen zijn ook sneller zindelijk vb. Shar Pei en Chow Chow zijn heel snel zindelijk. Bij de kleine rassen duurt het meestal langer: hun baasje is te zacht, een hondje leert door gestraft te worden als hij in de fout gaat!
Het baasje speelt natuurlijk een grote rol: observatie en regelmaat zijn 2 zeer belangrijke aspecten van het zindelijkheidsproces!
Leg de eerste dagen een zindelijkheidstrainer (te koop in onze winkel) aan de deur. Een zindelijkheidstrainer is een doek die een lokstof bevat, waardoor het hondje aangetrokken wordt om daar te plassen. Leg deze doek aan de deur, waarlangs uw hondje naar buiten moet.
Na enkele keren, zie je wanneer uw hondje naar de deur gaat dan neemt u hem op en gaat er verder mee naar buiten. Plast hij buiten, geef hem een beloning: een klein beentje, een lief knuffeltje, …
Na enkele dagen leer je het gedrag van je hondje ook kennen: 
1) je pup begint rondjes te draaien en te snuffelen
2) na het middagdutje
3) even na het voeren
4) ...
Dan neem je hem op en breng hem naar het plekje waarvan u ook later wenst dat hij zijn behoefte gaat doen. Wacht dan hier tot hij zijn behoefte gedaan heeft.
Direct daarna beloon je hem uitbundig zoals hierboven vermeld.
Let er op dat je hondje snapt dat dit bedoelt is om z'n behoefte te doen, en niet om te spelen. Soms vinden ze het zo leuk in de tuin, ze spelen en genieten, en willen ze hun tijd niet verspillen om te plassen. Als u dan terug in huis komt, heeft hij weer tijd om te rusten en te plassen…
Leer uw pup ook dat er verschillende plaatsen zijn waar hij zijn behoefte mag doen, anders kan je later wel eens in de problemen komen als u u hondje ergens anders mee naartoe neemt.
Woont u op een appartement, en kan je niet direct naar buiten met je hondje, zet hem dan telkens op een krant of zindelijkheidstrainer als hij aanstalten maakt om te plassen, na het plassen, na het eten of na z'n dutje.
Ook zeer belangrijk, poets nooit je huis met javel, dit werkt aanstekelijk om te plassen! Gebruik gewoon dethol of een ander poetsproduct zonder ammoniak! 
Kan je je hondje niet in het oog houden(vb. 's nachts, of als je niet thuis bent) sluit hem dan op in een kamerkennel(bench) of een kleine plaats (grootte van een kinderpark).
Bedek de bodem met kranten en snipper ook nog enkele kranten. Als uw hondje z'n behoefte doet als u er niet bent, is dit op de kranten (met de snippers absorbeert dit beter, en blijft u hondje proper); bijt hij iets stuk als je er niet bent is dit in zijn eigen bench, of zijn eigen speelgoed.
Doet hij iets fout in huis: zijn behoefte of hij bijt in je meubels, dan ben je ook bij hem (anders zit hij in z'n kenneltje) en kan je hem ook op het juiste moment straffen. Zo legt hij het verband met zijn fouten! Fouten corrigeren op het juiste ogenblik is de beste leerschool! Vijf uur later straffen heeft geen effect! 
Heb je je pupje opgeleerd in een kamerkennel, en je gaat op vakantie met de hond, kan je ook zijn vertrouwde 'huisje' mee naar de vakantiebestemming nemen, en ben je er ook gerust in dat hij daar niet alles gaat onderplassen of stukbijten.

 

 

 

 


© 2000 Woefkesranch, Slameuterstraat 29, 2850 Peulis (Putte) - (+32)015/75.59.42 - info@woefkesranch.be - Disclaimer - Sitemap - Links