banner

Hondenrassen

 
Navigatie
   Woefkesranch
 
  => allergisch 
  => hond die bijt 
  => zindelijkheid 
  => hondennamen 
  => gehoorzaamheid 
  => opvoeding 
  => bach flowers 
  => verlatingsangst 
  => hond op reis 
  => keuze ras 
  => werking bench 
  => honden en mozart?
  => oververhitting
  => minder kankers
  => chocolade
  => een jasje tegen kou
   
Français English Deutsch

 


 

Hondenweetjes

Het gebruik van een bench

 
Een bench (ook kamerkennel of hondenbox) is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop is in aanschaf, loont het gebruik toch vaak de moeite. Dit kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag wanneer de hond alleen is.

Wat zijn nu de voordelen van een bench?
· Uw pup zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench wordt het veilige eigen plekje van de hond in uw huis.
· Uw pup krijgt de kans niet om “kattenkwaad” uit te halen terwijl u weg bent: uw meubels en tapijten zullen ongeschonden blijven.
· Het gebruik van de bench stimuleert de zindelijkheidstraining van de pup. Een hond bevuilt immers niet graag zijn eigen nest. Alleen in uiterste nood zal de pup in zijn eigen bench plassen of poepen. 
· Uw pup leert zijn plaats binnen het gezin kennen: hij staat als het ware onder zijn baasjes.

Het is erg belangrijk om uw pup de bench te laten ervaren als een prettige, veilige ligplaats. Plaats de bench dus op een tochtvrije plek in de woonkamer of keuken. Gebruik liefst een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien. Zolang uw pup nog niet zindelijk is, kan u in de bench krantenpapier en krantensnippers (zodoende kan uw pup een beetje spelen) leggen zodanig dat alles snel kan worden opgeruimd. 

Om de pup te laten wennen aan de bench geeft u hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of u plaatst zijn etensbak in de bench. Op die manier gaat uw pup de bench associëren met iets aangenaams. Het deurtje van de bench blijft open, maar wanneer uw pup zijn kluif wil meenemen naar een andere plaats, brengt u hem rustig terug naar zijn bench. Dit houdt u enkel dagen vol. 

Wanneer uw pup uit eigen beweging in zijn bench gaat zitten of liggen, beloont u hem met een speeltje of iets lekkers. Als uw pup zonder problemen in de bench wil liggen/slapen en deze zelfs regelmatig opzoekt, dan sluit u als de hond gaat slapen het deurtje. U kunt hem desnoods eerst weer een kluif geven. U gaat nog niet weg, dit is pas de laatste stap! Mocht uw pup nu toch onrustig worden of gaan janken/blaffen, dan is het heel belangrijk dat u goed reageert. Zolang de pup onrustig is, negeert u hem volkomen. U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de pup zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit blijven herhalen. Zodra de pup stil is, ook al is dat maar even, gaat u op dat moment naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open de deur alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de pup direct zijn eigen gang gaan: het is niet de bedoeling dat u door uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders gebeurd. 
Pas wanneer de pup rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl u thuis bent, neemt u de laatste stap. Als u (eerst voor korte tijd) weggaat, sluit u de pup op in de bench. 
Geef hem de eerste keer weer een kluif.

Een extraatje om de pup zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat, kunnen enkele hondenbrokjes of iets anders lekkers achter in de bench zijn. De pup zal het al gauw de moeite vinden om telkens in zijn bench te gaan kijken of er misschien “zomaar” wat lekkers ligt.

Het is erg belangrijk dat u uw pup stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als uw pup nodig heeft. Het resultaat moet zijn dat de hond probleemloos in de bench kan blijven en dat hij dit beschouwd als zijn veilige ligplaats. 
U mag de pup daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen. Als u kinderen heeft zult u er tevens op moeten letten dat zij de pup nooit storen of lastigvallen in de bench. De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig kan terugtrekken!! 

Veel succes!!

 

 

 

 

 

 


© 2000 Woefkesranch, Slameuterstraat 29, 2850 Peulis (Putte) - (+32)015/75.59.42 - info@woefkesranch.be - Disclaimer - Sitemap - Links