Yorkshire terriŽr

Yorkshire terriŽr

Algemene beschrijving van de Yorkshire TerriŽr

(YORKIE)
De Yorkshire TerriŽr is een langharige terriŽr met een goed geproportioneerd lichaam en een schone, compacte verschijning. Ze zijn trots en stralen  zelfvertrouwen en kracht uit. Ze hebben een relatief korte rug. De hoogte van de romp is ongeveer hetzelfde als de hoogte van de schouders. Hun voorpoten zijn recht. De voeten van dit ras zijn rond en hebben een reeks zwarte teennagels. De Yorkshire Terrier heeft een kleine kop die bijna plat is. Hun schedel is iets afgerond en heeft een goed geproportioneerd snuit. Hun gezonde tanden gaan dicht in een schaar- of niveaubeet en hun neus is zwart van kleur. Ze zijn donker, sprankelende ogen en een paar kleine, V-vormige oren die rechtop staan. De vacht van de Yorkshire TerriŽr is glanzend, zijdeachtig en fijn van structuur. De haren op het lichaam van de hond zijn relatief lang.

Hun haar moet gelijkmatig hangen aan beide zijden van het lichaam van de hond. Het haar op de snuit is zeer lang. De vachtkleur voor dit ras is staalblauw op de rug van de hond. Puppies zijn meestal zwart en bruin. De staart van dit ras is gelijk aan de helft van hun oorspronkelijke lengte. De Yorkshire TerriŽr is erg vriendelijk met kinderen, houdt van wandelingen en vindt het leuk om spelletjes met de eigenaar te spelen. De Yorkshire Terrier is ook erg goed in opleiding. Het haar van de Yorkshire TerriŽr wordt meestal grijs als ze op leeftijd komen. Yorkies kunnen vaak niet om met andere honden als ze te veel verwend worden.


Karakter van de Yorkshire TerriŽr

De Yorkshire Terrier heeft een grote persoonlijkheid, ondanks zijn geringe grootte. Ze zijn ondeugend, hebben lef en ze zoeken naar mogelijkheden voor avontuur. Ze zijn vol energie en moed en ze zijn heel loyaal, slim en bepaald. Terwijl ze soms afstandelijk doen naar vreemden, zijn ze erg aanhankelijk met leden van hun eigen familie. Ze niet willen worden geplaagd of gepestd en ze komen het beste over met oudere, meer considerate kinderen. Ze kunnen prikkelbaar worden als ze bang of verrast zijn. Net als vele andere terriŽrrassen, kan de Yorkshire Terrier agressief worden  tegenover vreemde honden en kleine dieren. Hoewel dit ras soms een beetje koppig kan zijn zullen ze over het algemeen reageren op commando's en zijn ze makkelijk te trainen. Ze blaffen, maar ze kunnen gemakkelijk worden geleerd dat niet te doen. Zorg ervoor dat zij weten wie er de baas is, want als ze denken dat ze een positie hoger zitten dan jezelf zullen Yorkshire TerriŽrs zeer weerspannige hondjes worden.


Grootte en gewicht van de Yorkshire TerriŽr

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Yorkshire TerriŽr 

Dit ras normaal leeft ongeveer 12 tot 15 jaar.

De langeharige, zijdeachtige vacht van de Yorkshire TerriŽr moet regelmatig geknipt worden. De vachten moeten worden geborsteld en gekamd, op een bijna dagelijkse basis. De tanden van dit ras moeten regelmatig worden gereinigd. De Yorkshire TerriŽr is een minimale ruiver.

De Yorkshire TerriŽr is goed aangepast aan het leven in een klein huishouden of appartement. Zij zijn een zeer actieve ras binnen en ze vereisen geen tuin. Dit ras houdt van regelmatige lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging en ze genieten van elke mogelijkheid om te rennen en spelen. Dit ras is gevoelig voor zware weersomstandigheden en geeft de voorkeur aan een warmer klimaat.


Geschiedenis van de Yorkshire TerriŽr

De Yorkshire TerriŽr is een ras dat is ongeveer 100 jaar oud. Zijn specifieke oorsprong zijn onbekend. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het ras is geproduceerd door een Engelse groep mannen die het geheim van hun fokken niet prijsgeven. Deze mijnwerkers van Noord-Engeland fokte de Yorkshire Terrier om te jagen op ratten in mijnschachten. Het is waarschijnlijk dat de Schotten op zoek naar werk in de fabrieken van Yorkshire verschillende soorten terriers met zich meebrachten. Dergelijke Terriers waren de Skye Terrier en de Clydesdale TerriŽr (nu uitgestorven). Deze rassen werden gekruist met een aantal lokale rassen, zoals de langharige Leeds TerriŽr. Velen vinden dat de Maltese, de Black and Tan Manchester, en de Dandie Dinmont Terrier wellicht ook bijgedragen tot het ras van de ontwikkeling. De oorspronkelijke Yorkshire TerriŽr was veel groter dan de versie die we zien vandaag. Het eerste model dat de kenmerken vertoont geŽist door de hedendaagse norm werd getoond in 1870.

Yorkshire terriŽr