West highland white terriėr

westie

Algemene beschrijving van de West Highland white terriėr

(Westie)
De West Highland White Terrier is een kleine hond in pluizig wit bont. De haren op hun lichaam liggen dicht op de huid, terwijl het haar op hun benen en onder hun buiken los en dik is. Hun korte, bont bedekte gezichtjes eindigen in een kleine zwarte neus. Hun kleine oren staan rechtop op hun hoofd en hun grote, donker gekleurde ogen staan in contraxt met de witheid van de rest van de hond. Aan het eind van hun compacte lichaam is er de staart die, net als de oren, recht omhoog staat alsof ze voortdurend aandachtig zijn. Ondanks zijn kleine formaat is de hond goed gespierd en hebben ze een diepe borst, omdat ze oorspronkelijk waren bedoeld voor het draaien naar kleine ongedierte.


Karakter van de West Highland white terriėr

De West Highland White Terrier is een vriendelijk ras. Ze zijn leuk naar onbekenden en andere honden. Zij spelen ook goed met kinderen zo lang die niet al te onstuimig worden. Westies hebben nood aan gematigde oefeningen en zijn over het algemeen goede gezelschapshonden. Ze zijn levendig in het huis, maar ze blaffen vaak zoals het geval is met veel kleine rassen. Ze zijn ook gravers en kunnen dus problemen veroorzaken voor de eigenaars die waarde hechten aan hun tuinen en groenvoorzieningen. Zoals met vele jachthonden en terriers, kan de West Highland White Terrier enigszins koppig en moeilijk te trainen zijn.  Ze zijn gemakkelijk te motiveren door hen iets te beloven of een verrassing. Vergeet niet dat kinderen dichter bij de grond leven en Westies zijn erg kleine, maar strijdlustige honden. Het is best de West Highland White Terrier goed te socialiseren met kinderen vanaf de geboorte.


Grootte en gewicht van de West Highland white terriėr

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de West Highland white terriėr

De West Highland White Terrier is over het algemeen een gezonde hond en kunnen meer dan 15 jaar of ouder worden.

De verzorging van de West Highland White Terriers is relatief eenvoudig. Zij moeten één keer per week worden geborsteld en een bad indien nodig. De haren rond hun oren en ogen moeten regelmatig bijgesneden worden. Zij moeten ook zo'n tweemaal per jaar geknipt worden. Net als elke hond, hebben ze lichaamsbeweging nodig. Veel West Highland White Terriers geraken hun energie al kwijt door te spelen in het huis.

West Highland White Terriers kunnen leven in kleine appartementen of grote huizen. Zij zijn goed voor gezinnen met brave kinderen en andere dieren. Het ras kan zonder probleem leven in bijna elk klimaat. Het ras is vooral goed als metgezel voor ouderen, aangezien de meeste van hun oefening bestaat uit het gewoon spelen in het huis. Als er kinderen zijn rond de hond moeten zij worden in't oog gehouden zodat ze de hond niet lastigvallen. Het ras kan worden boos en zal bijten. West Highland White Terriers zijn beschermend t.o.v. van hun gezinnen en houden ervan met hen mee te reizen. Als je leeft in een klimaat met veel zon; Westies zijn gevoelig voor zonnebrand op de oren.


Geschiedenis van de West Highland white terriėr

Het hondenras de West Highland White Terriers is ontstaan nadat een kweker van Cairn Terriers in Schotland begon met het selecteren van alle witte pups in zijn nest. Hij besloot om te beginnen met een speciaal fokprogramma voor witte Cairn Terriers wat uiteindelijk heeft geleid tot dit ras. De moderne West Highland White Terrier is een loyale hond met persoonlijkheid dankzij de selectieve fok. Hoewel de hond oorspronkelijk werd gebruikt om te jagen en doden van ongedierte, zoals ratten, wordt hij vandaag meestal gebruikt voor het gezelschap.