Teckel

Algemene beschrijving van de Teckel

(Standaard Dachshund, Miniature Dachshund, Toy Dachshund, Doxie)
De Teckel is een kleine jachthond met een lang, goed gespierd lichaam en stevige, korte ledematen. Ze bezitten een intelligente gelaatsuitdrukking en zijn zelf heel trots. Hun lichaam heeft een uitstekende borstbeen en een ingetrokken buik. Hun kop is langwerpig, hun schedel licht convex en hun lange snuit heeft een robuuste set kaken. Hun tanden sluiten in een schaarbeet en hun ovaalvormige ogen zijn donker van kleur. Ze hebben gebogen prominente wenkbrauwen en lange oren die naar de wangen hangen. De staart van dit ras ligt in de lijn van de rug. Er zijn drie rassen van Teckel: korte harige, lange harige en ruwharig. Binnen elk van deze rassen zijn er drie verschillende maten. De vacht van de Teckel is glanzend en strak. Het kan bi-color, gevlekt, spikkelen-strepen, of harlekijn. Solid-gekleurde Teckels zijn bruin of geel, terwijl de bi-color Teckels zijn diep zwart, bruin of grijs met kastanje markeringen.


Karakter van de Teckel

De Teckel is aanhankelijk en zit vol energie. Ze zijn moedig, ondeugend en hebben de neiging om te proberen hun eigenaar te testen. Het ras is loyaal en toegewijd aan hun familie en kan het goed vinden met oudere kinderen. Ze zijn een goed ras te reizen en leven over het algemeen een gelukkig leven met andere huisdieren. Ze zijn bekend om hun jaloers en irritable gedrag naar andere dieren. Alle rassen van de Teckel zijn relatief moeilijk te trainen. Ze hebben matige beschermende instincten. Zij zijn zeer beschermend naar hun eigenaar en zijn erg slim! Ze zijn erg aanhankelijk! Teckels zijn oorspronkelijk gefokt om te jagen op dassen. Standaard Teckels waren te klein om te passen in konijngaten zodat ze steeds kleiner gefokt worden. Zij hebben altijd korte gladde haren die hun huid beschermde tijdens de jacht.


Grootte en gewicht van de Teckel

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Teckel

De Teckel mag niet worden volgevreten vanwege de neiging voor overgewicht en lui worden. Dit ras leeft een normaal leven voor 12 tot 15 jaar.

De langeharige Teckel vereist dagelijks kammen en borstelen, en de ruwharig Teckel behoeft een professionele kapbeurt ten minste tweemaal per jaar. De kortharige Teckel moet drooggewreven worden met een schone, vochtige doek. Alle Teckel rassen gemiddeld ruivers.

De Teckel is in staat om te leven in een klein huishouden of appartement. Ze zijn een actief ras, zowel binnenshuis en buitenshuis en ze genieten van een wandelingen en het spelen in het park. Ze zijn perfect gelukkig zonder een tuin, maar ze moet ten minste een beetje oefening per dag krijgen. Activiteiten (zoals springen) moet worden ontmoedigd, omdat dit ras van de gevoeligheid is voor schade. Teckels zijn zeer gehoorzame honden, ze doen het goed in de bijeenkomsten en andere wedstrijden.


Geschiedenis van de Teckel

De Teckel ontstond in Duitsland honderden jaren geleden. Het oorspronkelijke doel van dit ras was om te jagen op en het volgen van de das. Het woord 'Dachshound' is eigenlijk het Duitse woord voor 'hond voor de dassen'. Na vele jaren van uitoefening van deze taak is de Teckel geleidelijk geŽvolueerd naar een hond met kortere benen die hielpen bij het binnendringen en graven in de holen. Kleinere Teckels werden gefokt voor de jacht op de hermelijnen en hazen.