Shih tzu

Shih Tzu

Algemene beschrijving van de Shih Tzu

(Chrysanthemum Dog, de Chinese Lion Dog)
De Shih Tzu is een stevige, kleine hond met een compact, stevige bouw. De lengte tussen de schoft en de staart is iets langer dan de hoogte van de schoft. Dit ras is altijd solide, compact, en goed in verhoudingen. Zij hebben een algemeen uitzicht van evenwicht en geen van hun lichamelijke kenmerken zijn oververtegenwoordigd overdreven. De staart van dit ras is zwaar behaard wordt in een bocht over de hond gedragen. Hun correcte hoekige schouders gaan naadloos over in het lichaam van de hond. Ze zijn gespierd en hun rechte ledematen zijn staan goed naast en onder de borst. Hun ellebogen zitten dicht bij hun lichaam en hun hakken staan loodrecht. De voeten van dit ras zijn stevig, dik gewatteerd en rechtdoor. De ronde kop van de Shih Tzu is breed tussen de ogen en in harmonie met de grootte van de rest van het lichaam van de hond. Hun schedel is koepelvormige. De snuit is vierkant-vormig, kort met een goede opvulling. De neusgaten van dit ras zijn breed en open, en de kaak is breed en met een ondervoorbeet. De Shih Tzu heeft een lange, dichte dubbele vacht die rechte of licht zwaaid over het lichaam stroomt. Het haar op de top van de hond wordt meestal vastgebonden. Elke vacht kleur is aanvaardbaar.


Karakter van de Shih Tzu

Omdat de Shih Tzu uitsluitend gefokt wordt om te dienen als een metgezel en huishuisdier, is het vooral belangrijk dat hun temperament vrolijk, aanhankelijk, uitgaand en vertrouwelijk is in de richting van iedereen. Ze hebben lef, zijn vol van geest en ze beschikken over goed karakter. Ze zijn van nature een zeer waardig en hebben ze soms de neiging om arrogant over te komen. Ze zijn zachtaardig en vriendelijk en ze gaan goed samen  met zorgvuldige kinderen. Dit ras blaft graag buiten, maar ze zijn meestal rustig in huis. Als ze geplaagd of gepest worden kunnen zij de neiging hebben te bijten. De Shih Tzu behoeft veel interactie met mensen.


Grootte en gewicht van de Shih Tzu

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Shih Tzu

De Shih Tzu heeft de neiging om te hijgen en snurken. De tanden van dit ras vereist regelmatige veterinaire aandacht. De Shih Tzu wint gemakkelijk gewicht. Ze worden meestal 15 of meer jaren. Ik heb honden van dit ras van meer dan 20 jaar.

De Shih Tzu worden verzorgd door op een dagelijkse basis te kammen met een borstel. Veel van deze honden hebben een paardestaart dat is verbonden met een boog. Ogen en oren van dit ras moet schoon worden gehouden. Ze verliezen weinig tot geen haar en ze zijn een goede keuze voor mensen met allergieŽn.

De Shih Tzu is zeer geschikt voor het leven in een klein huishouden of appartement. Ze zijn een relatief actieve ras binnenshuis en zijn in staat te leven zonder een tuin. Zij zijn gevoelig voor warm weer.


Geschiedenis van de Shih Tzu

Recent onderzoek en DNA-analyse bevestigt dat de Shih Tzu ťťn van de oudste hondenrassen is. Het ontstond in China, waarschijnlijk als het resultaat van kruisingen tussen de Pekingees en de Lhasa Apso. Het ras is een favoriet van het Chinese keizerlijke hof en voor vele jaren weigerden de Chinesen om handel of verkoop van deze honden met de westerse wereld. Het was pas in 1930 dat de Shih Tzu werd ingevoerd naar Engeland. Het ras werd officieel erkend in Groot-BrittanniŽ in 1946. De Verenigde Staten erkende het ras in 1969. De Shih Tzu is zeer populair als een metgezel en showhond.

Shih Tzu