Shiba Inu

Algemene beschrijving van de Shiba Inu

(Japanse Shiba Inu, Japans Small Size Dog, Shiba, Shiba Hond)
De Shiba Inu is een middelgrote, Arctic-achtige hond. Hun kleine, ronde hoofden eindigen in korte, vierkante snuit. Hun grote, ronde ogen en de kleine, driehoekige oren geef ze een vriendelijke, maar toch alert verschijning. Het lichaam van het ras straalt kracht uit: deze honden hebben dikke nek, brede schouders. Ondanks het uiterlijk van hun lichaam, zijn de benen van deze hond zeer dun en hun voeten zijn klein. Een van hun meest Arctic-achtige kenmerken is hun dikke, harige staart die krult op hun rug. Hun vacht is dik en komt meestal voor in het rood of rood en zwart. De vacht kan ook in zwart en bruin, evenals vele andere kleur varianten. Ongeacht de vachtkleur moeten de wangen van deze hond wit of crème kleurig zijn. Hun vacht is erg zacht!


Karakter van de Shiba Inu

De Shiba Inu is een aanhankelijk en toegewijde hond. Ze houden van hun eigenaar en geeft je veel aandacht. Ze houden van kinderen en ze zijn geweldige metgezellen voor kinderen. Vreemden moet niet bang zijn voor deze hond, maar ze zullen niet worden begroet op een zoete of liefdevolle manier. Ze zullen gewoon worden genegeerd. Honden en katten kunnen perfect leven naast de Shiba Inus, maar het ras kan soms strijdlustig zijn met honden van hetzelfde geslacht. Kleine dieren zoals konijnen, hamsters zijn niet altijd veilig vanwege hun sterke jachtinstincten. Ze hebben de neiging te blaffen maar zijn zacht van aard. Elke Shiba gooit speelgoed in je schoot, en probeert zo om met u te spelen. Train en socialiseer ze van pop of ze kunnen vrij agressief worden met andere dieren. Ze zijn lief en schattig en intelligent en loyaal, maar nooit vergeten dat ze denken dat ze slimmer zijn dan u.


Grootte en gewicht van de Shiba Inu

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Shiba Inu 

De Shiba Inu is een gezond ras. Dit kleine formaat ras kan ongeveer 12 tot 15 jaar leven.

De Shiba Inu heeft weinig onderhoud nodig. Borstelen moet worden gedaan op een regelmatige basis om dode haren te verwijderen. Baden mag niet worden gedaan, tenzij het uiterst noodzakelijk is. De vacht heeft een natuurlijk waterafstotende laag.

Ze moeten regelmatig beweging krijgen omdat ze heel energiek zijn. Lange wandelingen of lopen is  erg prettig voor hen. Het ras houdt van de dagelijkse wandeling, maar het is prima als je een wandeling zo nu en dan overslaat. Shibas  zijn propere honden.

De Shiba Inu is een hond voor de juiste familie. Liefde en affectie van hun familie is topprioriteit voor hen, zelfs al lijken ze onafhankelijk. Kinderen hebben plezier om te spelen met de hond en de hond is geweldig met kinderen. Vreemden worden niet warm verwelkomt. Ze worden gewoon genegeerd door de Shiba Inu. Het ras doet het erg goed met honden en katten als ze van op jonge leeftijd sociaal worden opgevoed. Echter, hun jachtinstinct zal een rol gaan spelen als ze kleine dieren, zoals muizen zien. Wonen in een huis of een appartement is prima met deze gemakkelijke hond, en door hun vacht kunnen ze perfect buiten leven. Het ras is redelijk rustig in het huis, vooral moet daarvoor dagelijk uitgelaten worden.


Geschiedenis van de Shiba Inu

De Shiba Inu's voorouders stammen van Japan, waar het ras officieel vandaan komt. Ook uit China ongeveer twee duizend jaar geleden. Haar voorouders zijn een zestal andere rassen van honden, met inbegrip van de Akita. In het Japans, Shiba Inu betekent ofwel de 'kleine hond', of 'kreupelhout hond'; De laatste zin kan verwijzen naar de Shiba Inu's taak van jaagt op vogels en andere kleine spel uit het kreupelhout voor jagers. Na de Tweede Wereldoorlog was de Shiba Inu bijna uitgestorven, maar gelukkig zorgvuldige fok dit ras bracht dit ras terug. Vandaag is het de meest populaire hond in Japan en wordt steeds vaker een metgezel voor de Europese eigenaren. Het is ook Japans oudste ras.