Rottweiler

Algemene beschrijving van de Rottweiler

De Rottweiler is een relatief grote hond ras met een robuuste, krachtige uitstraling, die kracht en lenigheid uitstraalt. Ze zijn compact, met een lichaam dat is net iets langer is dan het hoog is. Hun diepe borst is ruim, breed en reikt tot de elleboog. De borstdiepte van dit ras is ongeveer 50% van de hoogte van hond. Hun matig lange hals is sterk, goed gespierd en licht gewelfd. Hun rug is stevig, rechtdoor en loopt in een rechte lijn vanaf de schoft tot het kruis. Hun dik gewatteerde voeten zijn rond, compact en voorzien van een reeks goed gewelfde tenen. Ze hebben een uitgesproken kegelvormige snuit met een rechte brug. Hun brede kaken zijn voorzien van een complete set van tanden die dichtgaan in een schaarbeet. De ogen van dit ras zijn middelgroot en amandelvormige. De voorkeur oogkleur is donkerbruin. De Rottweiler heeft een middellange buitenste jas vacht die  dicht, plat en grof is. Een grondkleur is aanwezig op de hond van de dijen en nek, maar de dikte van de onderlaag zal variŽren afhankelijk van het klimaat. De vacht is kort rond het gezicht, hoofd, oren en benen. De vachtkleur voor dit ras is zwart met merktekens van roest of mahonie. Vrouwelijke Rottweilers hebben een kleiner gestel en zijn lichter gebouwd dan mannelijke Rottweilers.


Karakter van de Rottweiler

De Rottweiler is even getemperd, dapper als loyaal. Vanwege hun sterke beschermende instincten zullen ze hun familie verdedigen. Hoewel ze een betrouwbaar, stabiel temperament hebben zijn ze natuurlijk sterke vechters. Zij zijn vastberaden, serieus en rustig. Een zorgvuldige opleiding is van vitaal belang voor dit ras. Met de juiste opleiding, de Rottweiler is een trouwe, liefdevolle metgezel, maar onjuiste opleiding en socialisatie kan resulteren in een al te krachtige en agressieve hond. Dit ras heeft een dominante eigenaar nodig. Om echt gelukkig te zijn hebben ze een goede relatie met mensen nodig, menselijke interactie en kameraadschap. Zij hebben soms de neiging om agressief tegenover andere honden te zijn. Als ze goed opgeleid zijn worden ze zeer sociaal en goed met kinderen. Terwijl ze zijn schuw zijn voor vreemden, zijn ze zeer gastvrij naar vrienden en familieleden van hun familie. Ze zijn ook zeer evenwichtig, rustig, gehoorzaam, moedig en gemakkelijk te trainen. Ze worden wel agressief als hun baasje wordt aangevallen. Het is ook een zeer zachtaardige hond en kan buitenshuis wonen en slapen.


Grootte en gewicht van de Rottweiler

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Rottweiler 

Ze worden meestal zo'n 10 tot 12 jaar.

De gladde, glanzende vacht van de Rottweiler is gemakkelijk te onderhouden. Borstelen met een stevige borstel en baden alleen als nodig is. Dit ras is een gemiddelde ruiver.

De Rottweiler is in staat te leven in een klein huis of appartement indien hij voldoende wordt uitgelaten. Ze zijn een relatief inactief ras binnen en ze zijn tevreden met een kleine tuin. Dit ras heeft behoeft aan dagelijkse fysieke activiteit. Ze genieten van het ophalen, hardlopen en zwemmen en ze kunnen nooit te veel gespeeld hebben.


Geschiedenis van de Rottweiler

Hoewel de precieze oorsprong van de Rottweiler onbekend is, is het zeer waarschijnlijk dat het ras  een nazaatis van de Italiaanse Mastiff. Rottweilers werden oorspronkelijk gefokt in de Duitse stad Rottweil. Gedurende de Middeleeuwen werden ze gebruikt als herdershond en waakhond. Ze waren bijna uitgestorven in de 1800, maar na toegewijde inspanningen door enthousiaste fokkers van Stuttgart is het ras onderhouden. De Rottweiler heeft een aantal natuurlijke talenten waaronder herdering, volgen, observeren, bewaken, politie-werk, concurrerende gehoorzaamheid. Ze werden gebruikt als herdershonden zo'n 1900 jaar geleden door het Romeinse leger.