Poedel

Algemene beschrijving van de poedel

De poedel straalt een aura van elegantie, intelligentie en trots. Dit ras heeft de uiterlijke kenmerken van een actieve hond. Hun lichamen zijn vierkant gebouwd en goed geproportioneerd. Ze hebben een vrij brede, diepe borst en hun lendenen is breed en goed gespierd. Hun schouders zijn sterk en goed gespierd, met de bladen goed naar achter. De voorbenen zijn recht en evenwijdig. De voeten van dit ras zijn relatief klein, ovaal vormig en met  een reeks goed gewelfde tenen. Hun nek is stevig, goed geproportioneerde. De schedel van de poedel is matig afgerond. De snuit van dit ras is lang, recht en fijn en hun ogen zijn ovaal-vormig en donker van kleur. Hun oren hangen dicht bij hun hoofd. De vacht van de poedel wordt verzorgd in verschillende stijlen. Standaard poedels komen voor in alle kleuren, maar alleen vaste kleuren zijn aanvaardbaar in de showring.


Karakter van de poedel

De poedel is verfijnd, elegant en waardig. Het ras is van nature getemperd en gevoelig. Ze zijn zeer intelligent en zeer gemakkelijk te trainen. Dit ras moet worden gehouden in het gezelschap van mensen en zij mogen niet voor lange tijd alleen gelaten worden. Ze zijn goed met kinderen en over het algemeen vriendelijk tegenover vreemden. Ze kunnen tot waardige waakhonden gemaakt worden en zelfs kunnen z worden opgeleid om te jagen.


Grootte en gewicht van de poedel

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de poedel

Dit ras wordt normaal 12 tot 15 jaar.

De vacht van de poedel vereist een grote mate van onderhoud. Het ras moet gebaad worden op regelmatige basis en de vacht moet worden geknipt om de zes tot acht weken. De oren moeten worden geÔnspecteerd en overtollige haargroei rond de oren moeten worden weggenomen. Dit ras werpt weinig tot geen haar en een goede keuze van huisdier voor mensen met allergieŽn. Houd rekening met de onderhoud van de vacht voor het kopen van een poedel.

De poedel is ideaal voor een klein huis of appartement als zij voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen. Ze zijn een relatief inactief ras binnen en ze zijn gelukkig met ten minste een kleine tuin. Zij genieten van een wandelingen eneen variŽteit van spellen.


Geschiedenis van de poedel

De poedel is bekend in heel West-Europa voor meer dan 400 jaar, maar de precieze herkomst van het ras is enigszins controversieel. Het is onzeker of het ras werd ontwikkeld in Duitsland, Denemarken, Frankrijk of het oude Piemonte. Terwijl verschillende andere landen hebben beweerd dat zij de oorsprong van het ras zijn, heeft Frankrijk de officiŽle erkenning als  het land van herkomst van de poedel. De poedel is de afstammeling van een bijna uitgestorven Franse water hond genaamd Barbet. Velen vinden dat de Hongaarse Water Hound ook een rol speelde in de ontwikkeling van het ras. De naam 'poedel' is waarschijnlijk afkomstig van het Duitse woord 'Pudel', dat betekent ;'degene die speelt in het water'. Oorspronkelijk gebruikt als watervogels retriever, hebben de Franse het ras gebruikt, vanwege de hoge intelligentie als een circus artiest. Het ras is afgebeeld op schilderijen uit de 15de eeuw en bas-reliŽfs uit de 1ste eeuw. Tijdens de 18e eeuw, werden ze koninklijke favorieten.

 

poedelpups