Labrador

Algemene beschrijving van de Labrador

De Labrador Retriever is een sterke, middelgrote hond met een atletische, evenwichtige uitstraling. Hun grote, sterke lendenen geeft flexibiliteit. Ze hebben een relatief lange nek dat gespierd is en stijgt in een boog van de schouders. Hun onderbuik is bijna recht. Voorvoeten van dit ras zijn goed gespierd, evenwichtig en stevig. Ze hebben schouders die goed ontspannen zijn en die een hoek van 90 graden met de bovenarm vormen. De Labrador Retrievers voorste poten zijn recht en goed uitgebeend. Ellebogen van dit ras zijn direct onder de schoft gelegen. Hun compacte voeten zijn sterk en hebben een reeks goed gebogen tenen en goed ontwikkelde kussentjes. Ze hebben stevige, springgewrichten. De staart van de Labrador Retriever is dik aan de basis en gaat geleidelijk over naar haar tip. De schedel van de Labrador Retriever is breed en goed ontwikkeld. Ze hebben een iets uitgesproken wenkbrauw die voorkomt dat de schedel in een rechte lijn met de neus staat. Ze hebben een goed geproportioneerd snuit en een brede neus met goed ontwikkelde neusgaten. Tanden van dit ras zijn sterk en dicht in een schaarbeet. De ogen staan ver uit elkaar en worden bruin of hazelaarkleurig. Hun oren hangen relatief dicht bij het hoofd. De vacht van de Labrador Retriever is kort, rechtdoor en zeer dicht. Ze hebben een zachte, weerbestendig, beschermende ondervacht. Vachtkleuren voor dit ras zijn zwart, geel en chocolade. Een kleine witte vlek op de borst van de hond mag aanwezig zijn.

Er zijn twee verschillende types van Labradors, Engels, die zijn rustiger (veel beter voor gezinnen) en de Amerikaanse, die groter en slanker is (beter voor de jacht). Als u gewoon op zoek is naar een familiehond moet u gaan voor een goed Engelse. De Labrador Retriever is het ideale huisdier voor kinderen. Ze zijn zeer goed met grote en kleine gezinnen. Hun voeten hebben ook vliezen tussen de tenen om te zwemmen.


Karakter van de Labrador

De Labrador Retriever is een uitzonderlijke familiemetgezel. Ze zijn lief, aanhankelijk en geduldig. Ze zijn voortdurend in de weer u te behagen. Ze zijn zeer intelligent, goed van aard en ze houden om te spelen. Hun temperament is betrouwbaar en vriendelijk en ze gaan goed samen met kinderen en andere honden. Zij moeten het gevoel alsof ze deel uitmaken van het gezin. Dit ras is zeer gemakkelijk te trainen. Ze zijn niet de natuurlijke waakhonden, maar ze zullen blaffen als ze een bedreiging detecteren. Als ze lang alleen gelaten worden kunnen Labrador Retrievers ondeugend worden. Potentiële eigenaren van dit ras moet ervoor zorgen dat ze tijd kunnen vrijmaken om met de hond te spelen. Ze komen voor in zwart, bruin, geel en chocolade-bruin. 

Labradors vereisen regelmatig lichaamsbeweging anders hebben ze de neiging om een beetje lui te worden. Labradors zijn uitstekende jachthonden. Houd ze actief, dan worden ze lichamelijk en geestelijk gestimuleerd en gelukkig. Labradors houden van water! Labradors zijn ook bekend als de meest aanhankelijke en ook één van de meest intelligente honden.


Grootte en gewicht van de Labrador

Hoogte: Reu: 56-61 cm, Teef: 53-58 cm
Gewicht: Reu: 27-34 kg, Teef: 25-32 kg


Gezondheid van de Labrador

Dit ras leeft normaal 10 tot 12 jaar. De gemiddelde puppy nest bedraagt 8 puppies.

De vlotte, korteharige, dubbele vacht van de Labrador Retriever is gemakkelijk te onderhouden. Kam en borstel regelmatig met een stevige borstel en besteed extra aandacht aan de ondervacht van de hond. Dit ras moet worden gebaad alleen als nodig is. Zij zijn gemiddeld ruivers. 

De Labrador Retriever kan leven in een klein huis of appartement indien ze voldoende worden uitgelaten. Ze zijn een relatief actieve ras binnen en ze zijn gelukkig met ten minste een middelgroot tuin. Zij zijn een zeer energiek ras dat graag rent en speelt. Zij vergen een aanzienlijke hoeveelheid  dagelijkse fysieke activiteit. Ze eten graag en hebben soms de neiging tot overgewicht.


Geschiedenis van de Labrador

De Labrador Retriever is een van de meest populaire rassen. Oorspronkelijk komt dit ras uit Newfoundland. Ze werden aanvankelijk gebruikt om visser te helpen met hun netten aan de wal te hijsen. De eerste exemplaren werden naar Engeland gebracht in 1800 door schepen uit Labrador, de plaats waar het ras werd ontwikkeld. Deze honden zijn uitzonderlijke familiedieren. Ze hebben een aantal natuurlijke talenten en vaardigheden en ze blinken uit in drugs opsporen, gidswerk en dienstverlening. Ze zijn uitstekend gehoorzaamheid. Labrador Retievers zijn de populairste hond in de Amerikaanse Kennel Club als de meest populaire hond. 3e plaats voor de Duitse herder, de 2e plaats de Golden Retiever en in 1ste plaats de LABRADOR Retrievers! (vanaf 2009)

meer info over de Labrador  : www.woefkesranch.be/new/rassen/labrador.htm

labrador pupje