Dwergpincher

Algemene beschrijving van de Dwergpinscher

De dwergpinscher is een evenwichtig, stevige hond met een compacte bouw en een trotse, krachtige uitstraling. Ze zijn speels en zij zijn van nature zeer alert en goed verzorgd. Het ras van de nek is licht en sierlijk gebogen en combineert goed in de schouders. Hun rug is vlak of licht hellend naar de achterzijde en hun lichaam is wig-vormig en goed gespierd. De voorborst is goed ontwikkeld en de ribben zijn goed uitgelijnd. Hun buik is verscholen en hun lendenen is kort en krachtig. Hun achtervoeten zijn groot en in verhouding en de dijen zijn sterk en goed gespierd. De hakken zijn kort en ver uit elkaar. Het hoofd van de dwergpinscher is smal toelopende. Ze hebben een sterke snuit en de neus is zwart. De ogen zijn enigszins ovaal, licht en donker van kleur. De wangen zijn klein en de tanden gaan dicht op een schaarbeet. Oren van dit ras staan rechtop. Het vacht va dit ras is kortharig, glad, hard en rechtdoor. Vachtkleuren voor dit ras zijn rood, helder rood, hert rood, zwart met roest markeringen en chocolade met roest-rode markeringen. De oren moet rechtop staan voor de show.


Karakter van de Dwergpinscher

De dwergpinscher is koppig, hartelijk en trots. Ze zijn moedig en blaffen van enthousiasme. Ze zijn vurig en veeleisend en ze zijn zeer trouw aan hun meester. Ze zijn zeer intelligent en kunnen heel goed leren. Het is belangrijk voor deze honden dat ze goed opgeleid worden en sociaal worden gemaakt vanaf jonge leeftijd. Ze zijn soms schuw naar vreemden, maar gaan goed samen met kinderen en andere huisdieren. Ze hebben een gematigd beschermingsinstinkt en sommige kunnen agressief worden tegenover andere honden van hetzelfde geslacht. Deze honden moeten niet overdreven worden verwend. In wezen hebben ze een terriėr temperament wat maakt dat ze soms de neiging hebben om agressief uit te halen naar iets dat hen bedreigt. De soort of geslacht maakt geen verschil.


Grootte en gewicht van de Dwergpinscher

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Dwergpinscher

Er zijn weinig problemen met de gezondheid voor de dwergpinscher. Dit ras leeft normaal  15 jaar of meer.

De vlotte kortharige vacht van de dwergpinscher is gemakkelijk te onderhouden. Kammen en borstelen met een stevige borstel en baden alleen als nodig is. Overtollige haargroei kan worden verwijderd door poetsdoeken of met een warm, vochtig washandje.

De dwergpinscher is goed geschikt voor het leven in een klein huis of appartement. Zij zijn een zeer actieve ras binnenshuis en kunnen best zonder tuin. Dit ras is gevoelig voor koude weersomstandigheden. Ze hoeven niet te veel lichaamsbeweging, maar zij moeten regelmatig kansen krijgen om te rennen en spelen.


Geschiedenis van de Dwergpinscher

In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt is de dwergpinscher is gerelateerd aan de Dobermann. In feite is de dwergpinscher is een veel ouder ras. Het ras werd ontwikkeld in Duitsland als gevolg van een mix tussen de verschillende soorten terriėr rassen zoals de Duitse Pinscher. Hun oorspronkelijke doel was om op ratten te jagen in de stallen. De dwergpinscher heeft een aantal natuurlijke talenten.