Dobermann

Algemene beschrijving van de Dobermann

De Dobermann is een wendbare, elegante en krachtige hond. Het ras heeft een korte rug, een goed geproportioneerd borst en een pezig, gespierde nek. Hun benen zijn recht en evenwijdig. Ze hebben goed ontwikkelde tanden die dicht gaan op een schaarbeet. Dobermanns hebben donkere ogen en een intelligente uitdrukking. De kortharige vacht van de Dobermann is hard en dik. Vachtkleuren voor dit ras zijn onder meer zwart, blauw-grijs, zwart/bruin, rood en groenachtig. Witte markeringen kunnen al dan niet aanwezig zijn.


Karakter

De Dobermann is een zeer geschikt waakhond met een energieke persoonlijkheid en intelligente uitdrukking. Het ras bezit een ongelooflijke kracht en uithoudingsvermogen en ze zijn flexibel en gemakkelijk te trainen. Ze zijn moedig en assertief, maar ze zijn niet kwaadaardig of agressief. Net als elk ander ras zal het temperament variŽren van hond tot hond. Ze zijn vorstelijk, trouw en zeer aanhankelijk jegens de leden van hun gezin. Zij zijn een mensgerichte ras en ze vereisen een eigenaar die in staat is door discipline het vertrouwen van de hond de hond winnen. Als men toegestaat dat de Dobermann zijn of haar eigen goesting doet kan hij zeer opdringerig worden. Dit ras zal u van nature beschermen en ze worden mits opleiding uitstekende waakhonden. Ze moeten worden opgeleid vanaf jonge leeftijd om te voorkomen dat ze overbeschermend gedrag gaan vertoenen. Ze moeten van jongs af met de kinderen opgroeien, dat zal het tot prachtige familie huisdieren maken. Dit ras is meestal niet geschikt voor mensen die voor het eerst honden houden.


Grootte en gewicht van de Dobermann

Hoogte: Reu: 68 cm, Teef: 65 cm


Gezondheid van de Dobermann

De Dobermann is een relatief gezond ras. Dit ras leeft normaal een goede 13 jaar.

De kortharige vacht van de Dobermann vereist zeer weinig onderhoud. Dit ras is een gemiddelde ruiver. Hun klauwen kunnen zeer lang worden en moeten dus maandelijk worden bijgeknipt.

De Dobermann is in staat te leven in een klein huis of appartement als het voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgt. Dit ras is gelukkigste met ten minste een middelgroot tuin. De Dobermann is gevoelig voor de kou en mag dus steeds buiten gehouden worden. Dit is een zeer energiek ras dat houdt van voldoende fysieke activiteit. Dobermann mag ook niet in extreme hitte gehouden worden. Als u in een appartement leeft heeft de hond meerdere malen per dag een wandeling nodig. Ze zijn echter niet geschikt voor kleine ruimtes, anders gaan ze te veel energie krijgen. Ze werden gefokt om te  werken. Ze moeten iets te doen hebben en mogen niet te veel alleen gelaten worden om allerlei onheil te voorkomen.


Geschiedenis van de Dobermann

De Doberman Pinscher is ontwikkeld in Duitsland gedurende ron 1860. Het is zeer waarschijnlijk dat het ras is ontstaan door kruising Duitse pinscher met de Beauceron, de Rottweiler, de Greyhound Engels en een verscheidenheid aan Greyhound en Pinscher rassen. De stichter van dit ras was een Duitse belastingontvanger met de naam Louis Dobermann. Mr Dobermanns doel was het creŽren van een waakhond die in staat was hem te verdedigen in onverwachte situaties die z'n beroep voortbrachten. De Doberman Pinscher werd meteen populair na de eerste tentoonstelling in 1876.