Deense Dog, Duitse Dog

Algemene beschrijving van de Deense Dog

Gewoonlijk heeft de Deense dog een intelligente expressie en een liefdevolle gedrag. Het ras is berucht om zijn lange gestalte en krachtige bouw, maar ondanks hun grote omvang, zijn Deensde dogs niet onhandig. Integendeel, de Duitse dog is een nobele hond die met waardigheid en gratie loopt. Deense dogs hebben een lange, smalle kop met een doos-achtige snuit en een relatief grote neus. Hun hele lichaam is lang en gespierd. hun voeten zijn rond en hebben donkere nagels. Deense dogs hebben een medium-lange staart en sterke poten. Hun ogen zijn rond en donker en hun tanden zijn wit, goed ontwikkeld en sluiten in een schaarbeet. Deense dogs hebben een korte, glanzende vacht. Deense dogs zijn ingedeeld in rassen op basis van de kleur van hun vacht: Black; De vacht is glanzend zwart. Blauw; De kleur is een zuivere staal blauw. Brindle; De vacht heeft een Chevron-streep patroon van groenachtig en zwart. Groenachtig; De vacht is een stoffige, geel goud met een zwart gezicht masker. Harlequin-De basis vacht is puur wit. Patches van zwart zijn gelijkmatig verspreid over het hele lichaam. Mantel; de vacht is zwart en wit.
Vlekken en markeringen op showhonden zijn op specifieke plaatsen op het hele lichaam. Andere vachtkleuren kunnen optreden, maar ze zijn niet geschikt voor de show honden. Daardoor zijn ze niet gewild door fokkers.
De Deense dog heeft een vorstelijke uitstraling. Deze honden zijn trouw, liefdevol en gehoorzaam. Mantel en Fawn en Harlequin zijn waarschijnlijk de meest voorkomende kleuren. Deze honden staan bekend om hun grote omvang en vriendelijkheid. Ze zijn zeer trouw aan hun eigenaars.


Karakter van de Deense Dog

De Deens dog is een uitstekende metgezel. Ze zijn zeer mild en geduldig met kinderen en ze kunnen meestal ook leven met andere honden. Hun gedrag is erg lief en vriendelijk en ze houden van menselijke genegenheid. Dit hondenras is ook zeer loyaal en moedig.  De Deens dog is een prima waakhond. Zeer zelden zijn Deense dogs agressief, maar ze kunnen concurreren met andere honden van hetzelfde geslacht. Door hun grote omvang, moeten Deense dogs een gehoorzaamheidtraining krijgen, zodat zij niet steeds omspringen of leunen op mensen of voorwerpen.


Grootte en gewicht van de Deense Dog

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Deense Dog

Door hun grote omvang zijn Duitse dogs geen langlevend ras. Sommige honden kunnen 12-13 jaar leven, maar hun gemiddelde levensduur is minder dan 10 jaar.
De Deense dog heeft kort, dik haar dat gemakkelijk te onderhouden is. De vacht van dit ras moet worden gekamd met een stevige borstel en baden als nodig is. Dagelijks proper maken met een doek is goed idee als men de enorme karwei wil vermijden om een hem een bad te geven. De Deens dog is een gemiddeld ruiver en hun nagels moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Vanwege de Duitse dog z'n groot formaat heeft hij het beste een ruime omgeving nodig om te lopen en spelen. Als een Duitse dog regelmatig uitgelaten wordt, kan hij in een klein huis met een kleinere tuin of een appartement gehouden worden. Duitse dogs hebben de neiging inactief te zijn binnenshuis, dus is het belangrijk voor hun gezondheid dat ze veel tijd buitenshuis besteden.


Geschiedenis van de Deense Dog

Soortgelijke honden als de Duitse dog zijn ontstaan in Egypte, Rome of Griekenland. Sommige bronnen zeggen dat ze werden gevonden op Grecian munt al in 36 voor Christus. Men is van mening dat de Duitse dog stamt uit de middeleeuwse boarhound en/of de mastiff-achtige honden die werden vervoerd naar Duitsland door de Alans. Vroeger had men oog voor grote kracht en vaardigheden van deze honden tot het doden van beren en wilde zwijnen. Het proces van selectief fokken had plaats te vinden in Duitsland. Honden die lijken op de Grote Denen werden gefokt met Ierse Greyhounds en het resultaat was van de huidige Duitse dog. Duitse dogs zijn een ras dat reeds 400 jaar oud is.