DalmatiŽr

Algemene beschrijving van de DalmatiŽr

De dalmatiŽr is bekend om zijn zwart en wit gevlekte vacht. Zij zijn een middelgrote hond met een goede spiermassa en hoge uithoudingsvermogen. De dalmatiŽr is een lenige en elegante hond. Ze hebben ronde voeten met goed gewelfde tenen. Hun neus is zwart, bruin, blauw of zwart van kleur en hun oren zijn zachte, conische vorm en uitgevoerd met een lichte opwaartse curve. Hun intelligente ogen zijn bruin, blauw of oranje van kleur. De  kortharige vacht is hard, zwaar en zwart gevlekt. DalmatiŽr puppies worden wit geboren.


Karakter van de DalmatiŽr

De dalmatiŽr heeft veel uithoudingsvermogen en zit vol energie. Zij geven de voorkeur aan een actieve levensstijl en zij niet zullen niet de hele dag aan je voeten liggen, of zonder een taak of opdracht uit te voeren. Ze zijn vrolijk, speels, toegewijd en gevoelig. Ze houden van menselijk gezelschap en worden aangemane honden met een consistente opleiding. Ze zijn zeer intelligent en trainbaar tot een hoog niveau van gehoorzaamheid. Vanwege hun behoefte aan genegenheid is het niet aangeraden dit hondenras buitenshuis in een hok op te sluiten. Zij  hebben een goede hoeveelheid tijd met hun familie op een dagelijkse basis nodig. Ze zijn gek op kinderen, maar ze zijn vaak te onstuimige om met baby's of kleuters te spelen. Hoewel dit ras is soms agressief is naar vreemde honden, kunnen zij ze het meestal uitstekend vinden met andere huisdieren. Ze zijn wilskrachtig en hebben een uitstekend geheugen. Ze worden depressief, vervelend en destructief als ze niet voldoende de uitgelaten worden of gebrek hebben aan genegenheid. Een goed opgevoede dalmatiŽr moet vriendelijk, niet agressief zijn naar andere dieren of mensen!


Grootte en gewicht van de DalmatiŽr

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de DalmatiŽr

Ongeveer 10% - 12% van de dalmatiŽrpups worden doof geboren. Elke dalmatiŽr pup moet worden getest op doofheid op jonge leeftijd. Slechthorende dalmatiŽr zijn vaak agressief en prikkelbaar uit angst.
De dalmatiŽr leeft zo'n 10 tot 12 jaar.

De DalmatiŽr is van natuure een proper ras, af en toe borstelen is nodig. Hun vacht is vrij van geur. De dalmatiŽr allen baden als nodig is. Ze zijn gevoelig voor zonnebrand. OorhygiŽne is belangrijk daar ze gevoelig zijn voor oorinfecties.

Tenzij de eigenaars van dit ras veel tijd hebben voor lichaamsbeweging buitenshuis op een dagelijkse basis, de dalmatiŽr is niet geschikt is voor het leven in een klein huis of appartement. Het is een relatief actieve ras binnen en ze zijn gelukkig met ten minste een middelgrote tuin. Dit ras moet niet buiten gezet worden in koude weersomstandigheden. Het is belangrijk ze dagelijkse lichaamsbeweing krijgen om te voorkomen dat ze uit verveling destructief gedrag gaan vertonen.


Geschiedenis van de DalmatiŽr

Er is een duidelijke discrepantie met betrekking tot de oorsprong van de dalmatiŽr. Sporen van de dalmatiŽr zijn te vinden in de Griekse en Egyptische friezen bas-reliŽfs, dus het is zonder twijfel een eeuwenoud ras. Velen geloven dat de dalmatiŽr een Kroatische ras is. Er zijn inspanningen om de dalmatiŽr officieel te erkennen als een inheems Kroatische ras. Na vele jaren worden door de FCI erkend de Kroatische wortels van dit ras erkend. Het ras werd bijzonder populair als vervoer hond in de 18de eeuw. In de loop van de geschiedenis, de dalmatiŽr is gebruikt voor een aantal doeleinden. Het ras is een mascotte voor brandweerman. Ze werden een circusartiest, een ongedierte jager, een herder, een waakhond en een gezelschapshond.