Schotse Collie

Algemene beschrijving van de Collie

(Schotse Collie) De Collie is een slanke hond, bekleed met een gespierd lichaam dat iets langer is dan hoog. Ze hebben een relatief grote, sterke borst. Ze hebben een wigvormige kop met een slanke, lichtgewicht uiterlijk. De top van het hoofd van de Collie is plat en het gezicht is goed gedefinieerd. Ze hebben een lange, ronde, stompe, trechtervormige snuit met zwarte neus. Het ras heeft amandelvormige ogen die meestal donker zijn, behalve in de blauwe variëteit van Merle Collie. De oren staan rechtop. Er zijn twee soorten collies, de Rough Collie en de Smooth Collie. De verscheidenheid van Smooth Collie heeft een kort-harige vacht, terwijl de Rough ras een dikke dubbele vacht heeft, met manen op de borst en nek. Beide rassen van Collie komen voor in een verscheidenheid van kleuren zoals zwart en wit, blauw Merle en tri-color. Zij kunnen ook gezien worden met overwegend wit met sable, tri-color, of blauw Merle markeringen. Hun vacht is glad, dik en lang.


Karakter van de Collie

De Collie is zeer intelligent, gemakkelijk te trainen. Ze zijn loyaal, gevoelig, zacht en ze komen bijna altijd goed met andere huisdieren en dieren overweg. Het zijn zelden agressieve hond. Ze zijn erg gehecht aan hun vrienden en familie en ze worden uitstekende gezelschapshonden. Ze zijn geweldig met kinderen en ze zijn heel speels en geduldig. Collies kunnen wilskrachtig worden. Ze vereisen dus een lichte training om de hond gehoorzaam te maken. Ze zijn meestal snel zindelijk. De collie is soms koppig en schuw van vreemden. Ze zijn beschermend tegenover hun eigenaar (s) en familie en zij hbben de neiging om achterdochtig te zijn voor vreemde mensen. In het algemeen zijn het gezellige, welwillende honden.


Grootte en gewicht van de Collie

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Collie

De Collie is een algemeen gezond ras. 

Dit ras leeft normaal zo'n 12 tot 16 jaar. Collies kunnen ook de ontwikkeling van hartaandoeningen.

De Collie wekelijks borstelen is alles wat nodig is om ze in goede conditie te houden. Extra aandacht moet worden gegeven door de eigenaars van dit ras bij de hond tijdens het afstoten van de zachte ondervacht. De Collie alleen baden en wassen met zeep als dit nodig is. Dit hondenras is een seizoensgebonden zware ruiver.

Collies zijn in staat te leven in een klein huis of appartement wanneer zij voldoende worden uitgelaten. Dit ras is relatief inactief binnenshuis en is gelukkigste met een middelgroot tuin. Zij zijn gevoelig voor de warmte, zodat de eigenaars altijd moeten zorgen voor voldoende vers water en schaduw.


Geschiedenis van de Collie

De ruwharige Collie was vrijwel bekend buiten Schotland voor vele jaren. Vandaag is dit hondenras één van de meest populaire in de wereld. De Collie is een nazaat van generaties hardwerkende herdersrassen. De naam is afkomstig van de Schotse zwarte schapen genaamde Colley. Vanwege hun hoge intelligentie werd de Collie opgeleid en gebruikt voor vele doeleinden. Veel mensen zijn bekend met de film-collie genaamd Lassie.
Veel Collies zijn vermengd met het Borzoi. Deze invloed was eigenlijk een standaard die is vastgesteld voor collies te ontwikkelen voor de show. De collies met de Borzoi invloed werd het type Collie dat we vandaag het meest te zien krijgen. De eerste Collie werd gepresenteerd in een hondententoonstelling in het jaar 1860. Zowel de ruwe en gladde rassen worden erkend als hetzelfde ras.

Schotse collie