Chow chow

Algemene beschrijving van de Chow Chow

De Chow Chow is een stevige hond met een aantal bijzondere kenmerken. Ze hebben een brede, platte kop en een brede snuit die smaller wordt naar de neus toe. Hun tong is blauw-zwart van kleur en hun rechte achterpoten veroorzaken dat ze nogal stijf lopen. Hun oren zijn klein en rond en hun staart is bedekt met haren. De Chow Chow heeft een dikke, harige vacht die bestaat glad of ruw kan zijn. Dit hondenras heeft dikwijls heel wat haar op het hoofd, wat resulteert in een leeuw-achtige uitstraling. De meest voorkomende kleuren voor de Chow Chows vacht zijn rood, blauw, zwart, kaneel en room. Andere vachtkleuren zijn tan, grijs en wit. Lichter of donkerder tinten kunnen bestaan binnen dit ras.


Karakter van de Chow Chow

Over het algemeen is de Chow Chow volgzaam en welgemanierd. Het ras is onafhankelijk, bazig en heeft een eigen karakter. Ze zijn loyaal aan hun familie en ze zijn vaak een één-persoonshond. Ze kunnen agressief zijn tegenover vreemden. Zij vereisen een dominante eigenaar die hen een rechtlijnige opleiding kan geven. De overgrote meerderheid van Chow Chows, met de juiste opleiding en socialisatie vanaf jonge leeftijd, worden aangename, toffe honden. Ze zijn intelligent en in staat zijn om te leren, maar ze moeten  het doel en de reden voor een opdracht begrijpen om het te doen. Consistentie speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het temperament van dit ras. Een Chow Chow is ook zeer loyaal, een oprechte hond die heel aanhankelijk is aan zijn meester.


Grootte en gewicht van de Chow Chow

Hoogte: Reu: 38 cm, Teef: 36 cm
Gewicht: 7-14 kg


Gezondheid van de Chow Chow

De Chow Chow is een relatief gezond ras met weinig grote gezondheidsproblemen. Ze wonen doorgaans ongeveer 15 jaar.

De Chow Chows lange, dikke vacht regelmatig borstelen. Ze ruiven sterk tijdens het seizoen en dan moet er extra zorg aan dit ras worden gegeven . De Chow Chow alleen baden en inzepen als nodig is.

De Chow Chow kan leven in een klein huis of appartement als hij voldoende wordt uitgelaten. Zij geven er de voorkeur aan om zo lui mogelijk te zijn, maar het is belangrijk voor hun gezondheid dat ze een voldoende hoeveelheid aan dagelijkse activiteit krijgen. Ze zijn relatief inactief binnenshuis en een kleine tuin zal hen goed doen. Ze zijn gevoelig voor warme weersomstandigheden.


Geschiedenis van de Chow Chow

De bouw en de botstructuur van de Chow Chow is zeer vergelijkbaar met die van de oudst bekende fossiele hond van miljoenen jaren geleden. Het ras is reeds duizenden jaren bekend in heel China, waar ze aanvankelijk werden gebruikt als een jager, boot bewaker, en wagentrekker. Een keizer zou ooit 2500 paren Chow Chows hebben gehad. De vacht van de Chow Chow werd  in het verleden gebruikt en het vlees van dit ras werd beschouwd als een delicatesse in China. De Chow Chow is voor het eerst naar Engeland gebracht door handelaren rond 1900. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Engels woord 'mengsel', een term die verwijst naar een mengeling van de dingen die werden ingevoerd naar Engeland uit het verre oosten. Vandaag is de Chow Chow is zeer populaire gezelschapshond.

chow chow pup