Border Collie

Algemene beschrijving van de Border collie

De Border Collie is een middelgrote hond die lijkt op een lichtgewicht Australian Shepherd. Het lichaam van dit ras is net meer dan de hoogte op de schoft. Het ras van de schedel is relatief breed en heeft een duidelijk gemarkeerde stop. Hun kegelvormige snuit heeft een zwarte neus. Het ras van de ogen zijn ovaal van vorm en bijna altijd donker bruin van kleur. Af en toe Border Collies met Merle jassen hebben blauwe ogen. De staart van de Border Collie uitstrekt tot het spronggewricht, en soms wordt verhoogd wanneer de hond opgewonden. Er zijn twee soorten jassen voor de Border Collie. De eerste laag is grof, dik, recht, en ongeveer 3 cm in lengte. De tweede reeks laag is strak, glanzend, en ongeveer 1 cm in lengte. De Border Collie's jas bestaat in een waaier van kleuren zoals wit, tri-color, zwart / grijs, rood en wit, en zwart. Op de langere haired Border Collie, de staart wordt bossige en er zal een manen rond de hals. Hair rondom het gezicht is altijd kort. Omdat Border collies zijn voornamelijk gefokt voor de bewerking van toepassing is, zijn er enkele verschillen in bepaalde fysieke aspecten van dit ras.


Karakter van de Border collie

De Border Collie is een zeer intelligente en perceptieve werken ras Ze zijn makkelijk te trainen en ze uitblinken op gehoorzaamheid en behendigheid. Zij trachten de goedkeuring en zijn hoofdlettergevoelig. Dit ras is zeer hoog energie en geniet volop van de krachtige activiteit. Ze hebben groot uithoudingsvermogen en aanpak van activiteiten met veel enthousiasme. Ze zijn goed van aard en krijg langs goed met andere honden en kinderen. Het is belangrijk voor dit ras te ontvangen genoeg oefenen zodat zij niet vervelen, destructief of agressief tegenover andere honden van hetzelfde geslacht. Border Collies kunnen worden getraind om samen te werken goed samen met andere huisdieren, maar ze dienen in het algemeen niet onbeheerd worden achtergelaten met kleine, niet-canine huisdieren. Om te voorkomen dat de eerste symptomen van verlegenheid, Border Collies moeten goed sociaal wordt vanaf jonge leeftijd. Dit ras is een perfectionist en heeft een passionele drive om te slagen. Ze zijn geen goede keuze voor eigenaren die niet hebben veel tijd en energie te geven aan hun huisdieren. Border Collies kunnen neurotisch als onbewaakt voor lange tijd, en ze zijn te hoog energieverbruik en intelligente te verlaten zonder een taak te vervullen. Vanwege hun natuurlijke instincten herding, de Border Collie kan een neiging tot prikkelbaar worden met kinderen en vreemden. Dit ras doet het best met een ervaren hondeneigenaar. De dominantie van honden binnen dit ras varieert sterk.

In de lijsten van hondenrassen aangegeven welke rassen zijn het meest intelligente of meest bereid om te worden opgeleid, de Border Collie bijna altijd maakt de top drie.


Grootte en gewicht van de Border collie

Hoogte: Reu: 48-56 cm, teef: 46-53 cm 
Weight: Reu: 14-20 kg, teef: 12-19 kg


Gezondheid van de Border collie

De Border Collie is een relatief gezond ras, maar sommige zijn gevoelig voor heup dysplasie. Het ras is ook gevoelig voor PRA en een oogziekte genaamd Collie Eye Anomaly. Epilepsie, doofheid, en allergieŽn te vlooien zijn soms aanwezig in Border Collies. Dit ras normaal leven voor 12 tot 15 jaar. Zij gemiddeld 6 pups per nest.

Zeker bij de langere haired ras van de Border Collie, regelmatige grooming aandacht nodig is. Regelmatig kammen en borstelen zal helpen om de vacht in goede conditie. Tijdens het afstoten van het seizoen, extra aandacht moet worden besteed aan de zachte, dichte ondervacht. Een bad moet worden gegeven slechts als noodzakelijk. De oren en vacht van dit ras moet regelmatig worden gecontroleerd op teken.

Border Collies hebben ongelooflijk uithoudingsvermogen en energie, en ze moeten veel van de dagelijkse activiteit. Mits oefening voor dit ras is nuttig, maar het is net zo belangrijk voor de Border Collie om een baan te vervullen. Dit ras is niet geschikt voor het leven in een klein huishouden of appartement. Ze zijn zeer actief binnen en zijn de meeste inhoud om te leven in een huis met een oppervlakte


Geschiedenis van de Border collie

De Border Collie is een afstammeling van de oude Britse droving rassen en bepaalde vormen van Spaniels. Het ras is ontstaan langs de Schotse / Engels grens, in een plaats genaamd Northumberland. De Border Collie heeft een aantal natuurlijke talenten en is een uitstekende herding hond. Door hun vermogen om te trainen zo opmerkelijk eenvoudig, de Border Collie is zwaar benut als detectie hond en geleidehond. Dit ras blinkt uit in gehoorzaamheid en behendigheid.

bron : www.woefkesranch.be/new/rassen/border_collie.htm