Berner Sennen

Algemene beschrijving van de Berner Sennen

De Berner Sennen is een taai ras met een stevige, zware lichaamsbouw en een mooie dubbele vacht. Hun compacte lijf is goed gespierd en heeft een brede, diepe borst. De borst reikt tot ten minste het niveau van de ellebogen. Ze hebben een brede kop met een lichte groef in het midden en een paar driehoekig-vormige oren. Hun tanden ontmoeten in een schaarbeet en hun donkere ogen bezitten een zachte meningsuiting. De neuzen van dit ras zijn zwart en de staart is lang en bossig. De Berner Sennen heeft een relatief lange dubbele, licht golvende vacht. De vacht is weerbestendig en tri-color. Een witte gloed is aanwezig op de borst en witte markeringen zijn zichtbaar op het hoofd en tenen. Markeringen in de ogen, wangen, de zijkanten van de borstkas, onder de staart en over elk oog zijn ook zichtbaar. De witte borstmarkering bij Berner Sennen honden vormen een Zwitsers kruis.


Karakter van de Berner Sennen

Berner Sennen honden zijn zeer zachtaardige ras honden met een vrolijke uitdrukking. Ze zijn gek op kinderen, zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze zijn van nature niet agressief, maar ze zijn uitstekende waakhonden. De Berner Sennen is een echte metgezel. Ze zijn zeer loyaal en zullen waarschijnlijk problemen hebben met de aanpassing aan een nieuwe eigenaar nadat hij 18 maanden oud is. Ze zijn alert, hebben veel zelfvertrouwen en steeds goed gezind. Ze behouden ze hun puppy-achtig gedrag voor een lange tijd. Dit ras houdt van tijd doorbrengen met haar mensen en zij mogen niet apart worden gehouden in een kennel. Berner Sennens zijn een relatief gevoelig ras. Ze moeten goed sociaal worden opgeleid als puppie. Meeste Berner Sennen honden zijn niet erg energiek maar nog voldoende energie om te stoeien met de eigenaar. Maar anderen moeten meerdere malen per week kunnen lopen en zijn zeer energiek. Dit harig dier houdt van de kou en de sneeuw en zal het fantastisch doen in een winterse klimaat.


Grootte en gewicht van de Berner Sennen

Hoogte: Reu: 61-71 cm, Teef: 58-69 cm
Gewicht: Reu:38-50 kg, Teef: 36-48 kg


Gezondheid van de Berner Sennen

Zij hebben een gemiddelde levensduur van 6 tot 8 jaar. Berner Sennens hebben gemiddeld 8 pups per nest.

De Berner Sennens lange, dikke dubbele vacht moet wekelijks geborsteld worden. Extra aandacht moet worden geschonken aan de vacht tijdens het afstoten. Een bad of droge shampoo moet worden toegediend als nodig is. Dit ras werpt sterk tijdens de rui.

De Berner Sennen is niet gewend aan het leven in een klein huishouden of appartement. Ze zijn relatief inactief binnenshuis en zijn gelukkigste met ten minste een grote, omheinde tuin. Omwille van de dikke vacht, geven ze de voorkeur aan een koeler klimaat en voelen ze zich ongemakkelijk in warme weersomstandigheden. Berner Sennen zijn grote, actieve honden die dagelijkse beweging nodig hebben.


Geschiedenis van de Berner Sennen

Hoewel het precieze ontstaan van de Berner Sennen onduidelijk is, is men van mening dat het ras is gekomen vanuit de Zwitserse bergboerderijen. Vanaf het einde van de 18de eeuw vindt men schilderijen met een hondenras afgebeeld die sterk lijkt op de Berner Sennen. Tegen het einde van de 19de eeuw werden veel buitenlandse honden ge´mporteerd in Zwitserland en was er gevaar dat inheemse rassen zouden uitsterven. Professor Albert Heim en diverse andere toegewijde mensen deden inspanningen voor het behoud van de inheemse rassen van Zwitserland door het lokaliseren van de resterende exemplaren van de Berner Sennenhond als een afzonderlijk ras. De Berner Sennen is vernoemd naar het kanton Berner van Zwitserland.

bron : www.woefkesranch.be/new/rassen/berner_sennen.htm