Basset, bassethond, basset hound

Algemene beschrijving van de Basset hound

Basset Hounds hebben een lichaam dat twee keer zo lang is als hoog. Hun ledematen zijn kort en hun lichamen hangen laag bij de grond. De Basset Hound heeft een grote kop met een koepel-vormige schedel en prominente achterhoofd. Basset Hounds hebben zeer losse stukken huid die in plooien in het gezicht en lichaam valt. Zij hebben zachte, fluwelen-achtige oren die extreem lange zijn. Basset Hounds hebben grote tanden, die in schaargebit samenkomen en hun lippen hangen met losse flabbers. Ze hebben bruine ogen en een vriendelijke, druilige meningsuiting. Basset Hounds hebben een korte, glanzende vacht die bestaat in een aantal kleuren: vaak wit, kastanje, en zand-gekleurde markeringen.


Karakter van de Basset hound

Basset Hounds zijn welwillend, liefdevolle metgezel honden met een zoete uitstraling. Ze zijn prachtige metgezelhonden en huisdieren. Ze staan bekend om hun milde temperatment en genegenheid jegens hun meester en kinderen. Hoewel nooit agressief (ze bijten nooit), Basset Hounds zijn misschien wel een beetje koppig. Dit ras heeft behoefte aan een zachte begeleiding, ze worden erg gehoorzaam met de juiste opleiding. Ze willen graag trucs doen voor voeding en zij zullen tijdens een wandeling na een interessante geur willen achtervolgen. Basset Hounds zijn zeer welwillend, maar ze zijn niet timide. Ze zijn vriendelijk en passen zich in het gezinsleven vrij goed aan. Dit ras staat bekend om zijn diepe blaf. Door hun neiging tot achtervolging mogen Basset Hounds nooit vrij rondlopen, tenzij ze zich in een veilig omheinde tuin bevinden. Hun vermogen om hun weg terug naar huis te vinden is niet gelijk is aan hun vermogen om op jacht te gaan naar interessante geuren.


Grootte en gewicht van de Basset hound

Hoogte: Reu: 30-38 cm, Teef: 28-36 cm
Gewicht: 20-29 kg


Gezondheid van de Basset hound

De Basset Hounds mag zich niet volgevreten. Gewichtstoename is bij dit ras een belasting voor de benen en rug. Door hun korte poten en lange, zware lichaam, Basset Hounds vatbaar zijn voor kreupelheid en verlamming. Eigenaren moeten zorgvuldig toezicht houden op de voeding van dit ras. Basset Hounds leven ongeveer 10 tot 12 jaar. Ze hebben gemiddeld 8 pups per nest, maar het is niet zelden voor Basset Hounds dat ze meer dan 15 pups in een nest hebben.

Basset Hounds hebben een gladde, korte vacht die gemakkelijk te onderhouden is. De vacht moeten worden geborsteld met een stevige borstel en shampoo alleen als nodig is. Oren moeten schoon worden gehouden en teennagels regelmatig worden afgeknipt.

Basset Hounds moeten veel oefening krijgen, maar springen en andere activiteiten kunnen onnodige belasting veroorzaken op hun voorste benen en moet dus vermeden worden. Basset Hounds zijn gewoon te leven in een klein huishouden of appartement, zolang zij worden meegenomen voor de dagelijkse wandelingen of als ze de kans krijgen om buiten te spelen buiten op een regelmatige basis. Dit ras is inactief binnenshuis.


Geschiedenis van de Basset hound

Basset Hounds is een relatief oud ras dat afstamt van de Bloodhound. Er zijn tal van bronnen die vermelden dat de Basset Hound afkomstig is uit dwerghonden uit de nesten van andere Franse jachthondsoorten. 'Basset Hound' is een naam die komt van het Franse woord 'bas' wat 'laag' betekent. Het ras won aan populariteit in 1863 nadat het werd gepresenteerd op de Parijse Dog Show. Veel fokkers willen de jacht eigenschappen van het ras behouden, maar er waren vele anderen die de Basset Hound als metgezel hond wilden houden. Door veel selectief fokken bekwamen Amerikaanse kwekers een Basset Hound die alle kenmerken van een heerlijke metgezel hond bezat zonder de jachtcapaciteiten. In 1885 werd de Basset Hound erkend door de Amerikaanse Kennel Club.

bron : www.woefkesranch.be/new/rassen/basset.htm