Australian Cattle Dog


Algemene beschrijving van de Australian Cattle Dog

Australian Cattle dogs hebben een stevige, goed gebouwd lichaam dat wendbaar en sterk is. Het zijn compacte werkende hond met uitzonderlijke conditie en uithoudingsvermogen. Australian Cattle dogs hebben een lichaam dat is langer dan hoog is. Hun voorste poten zijn recht wanneer waargenomen vanaf de voorkant. Australian Cattle dogs hebben een groot hoofd dat is hellend tussen hun spitse oren. Hun tanden staan in een schaarbeet en hun ovaalvormige ogen zijn donkerbruin van kleur. Australian Cattle dogs hebben een dubbele vacht die weerbestendig is en heeft een korte, rechte buitenste vacht en een korte, dikke ondervacht. Hun vacht is ofwel blauw gespikkelde of rood vlekkerig. Blauw gespikkelde jassen kunnen al dan niet zwart, blauw, bruin of gemarkeerd zijn. Rood vlekkerige Australische veedrijvershonden moeten gelijkmatig vlekkerig over het hele lichaam met donkere markeringen op het hoofd zijn. Alle raszuivere Australian Cattle dogs moeten een witte markering op hun voorhoofd vertonen.


Karakter van de Australian Cattle Dog

Australian Cattle dogs zijn groepsdieren die niet gewend zijn aan alleen wonen in een kleine achtertuin. Ze zijn zeer intelligent en vol van energie, zodat ze ze zich kunnen gaan vervelen als ze niks te doen hebben. Deze verveling kan leiden tot gedragsproblemen en vernietiging. Australian Cattle dogs houden van actie en ze doen het best met veel ruimte. Ze zijn zeer intelligent, trouw en alert. Ze zijn geweldige waakhonden, ze zijn zeer moedig en betrouwbaar. Australian Cattle dogs worden zeer gelukkige en betrouwbare huisdieren als ze strikt opgeleid worden vanaf jonge leeftijd. Australian Cattle dogs hebben een neiging om agressief te zijn tegenover andere honden en ze zijn meestal niet geschikt voor kinderen. Australian Cattle Dog pups die zijn stevig opgeleid en sociale training krijgen vanaf jonge leeftijd worden liefdevolle huisdieren. De meeste Australian Cattle dogs zijn geboren met het agressief instinct. Zij zullen hun grondgebied willen verdedigen.


Grootte en gewicht van de Australian Cattle Dog

 Schofthoogte : reu 46-51 cm  teefje : 43-48 cm


Gezondheid van de Australian Cattle Dog

Australian Cattle dogs leven ongeveer 12 tot 15 jaar en ze hebben gemiddeld 5 pups per nest.

Australian Cattle Honden hebben een korte, weerbestendig vacht die weinig onderhoud vraagt. Borstelen met een stevige borstel en baden alleen als het noodzakelijk is, zijn voldoende. Australian Cattle dogs verliezen hun vacht één of twee keer per jaar, afhankelijk van de hond het geslacht en regio.

Australian Cattle Honden hebben een heel wat oefening nodig daar het een ras betreft met een ongelooflijk uithoudingsvermogen en energie. Zonder strenge training gaat de Australian Cattle Dog zich waarschijnlijk vervelen en destructieve neigingen vertonen. Om deze reden, Australian Cattle dogs zijn niet aanbevolen voor een klein appartement. Ze doen het best met een grote tuin


Geschiedenis van de Australian Cattle Dog

Oorspronkelijk ontwikkeld voor de het begeleiden van de kudde vee op grote ranches, de Australian Cattle Dog is opgebouwd uit een mix van rassen als de Smithfield en de oude Smooth Collie. Pioneer kolonisten in de 19e eeuw bracht hun hond mee uit Europa en begon te experimenteren met nieuwe kruisingen. De Australian Cattle Dog is voornamelijk afgeleid van de gladde, blauw gespikkelde Collie en wilde Australische Dingoes. Rassen, zoals de Australian Kelpie, de Bull Terrier en de Dalmatische werden ook toegevoegd aan de mix. Het eindresultaat was de veelzijdige Australian Cattle Dog. Een man met de naam van Robert Kaleski vormde een standaard voor het ras in 1893. Deze werd later goedgekeurd in Australië in 1903. In 1980 bereikt de Australian Cattle Dog volledige erkenning door de AKC.

bron : www.woefkesranch.be/new/rassen/australian_cattle_dog.htm