Engelse Cocker Spaniel Ras Standaard: De Ultieme Gids.

Laatste update: 2 weken geleden
Onderwerpen: Engelse Cocker Spaniël
engelse cocker spaniel rasstandaard

Het avontuur begon toen mijn vriend Matthijs een hond wilde voor zijn gezin. De kinderen hadden lang gevraagd om een huisdier. Ze kozen voor een Engelse Cocker Spaniel na goed zoeken. Matthijs was nerveus maar opgewonden omdat ze nog nooit een hond hadden gehad.

Na veel onderzoek en het praten met eigenaars, vonden ze een goede fokker. De eerste blik op “Max” deed hun harten smelten. Maar het leren over dit ras was een uitdaging. Matthijs ontdekte alles over de engelse cocker spaniel standaard en de vachtverzorging.

Toen vond Matthijs het “Cocker Spaniel Handboek”, een e-book vol tips en informatie. Het was tijdelijk afgeprijsd naar €9,99 met gratis bonussen. Dit boek hielp hen Max beter te begrijpen voor gelukkige dagen.

Dit e-book werd een bestseller onder Cocker Spaniel-eigenaars in Nederland. Het bood kennis en zekerheid voor een goede aanpak. Nieuwsgierig naar de rasstandaard engelse cocker spaniel en andere belangrijke info? Lees verder in deze gids.

Belangrijkste punten

  • De Engelse Cocker Spaniel is liefdevol en perfect voor families.
  • Zorg is belangrijk, waaronder vacht- en tandverzorging.
  • Het ras heeft aandacht nodig voor erfelijke problemen, zoals distichiasis.
  • Een goede fokker kiezen is van levensbelang voor de puppy.
  • De prijzen van Cocker Spaniels verschillen per fokker en afkomst.

Geschiedenis en Herkomst van de Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel heeft een lange engelse cocker spaniel geschiedenis. Het ras werd officieel door de jaren heen erkend in 1800, maar bestond al eerder. Van jachthond, gespecialiseerd in fazant en houtsnip, veranderde het naar geliefde gezinshond. Dit laat zien hoe dit ras zich kan aanpassen.

Oorsprong als Jachthond

Oorspronkelijk komt de Engelse Cocker Spaniel uit Engeland. Ze waren gefokt om vogeljacht te ondersteunen. Met hun sterk geurvermogen vonden ze vogels snel. Hun taak was dan om de vogels op te jagen naar de jagers.

Dit werk vroeg om slimheid en uithoudingsvermogen. Eigenschappen die we vandaag nog steeds zien bij de Engelse Cocker Spaniel.

Overgang naar Gezinshond

Langzaam veranderde de Engelse Cocker Spaniel in een gezellige gezinshond. Het behoort tot de rasgroep 8 “Retrievers, Spaniëls en Waterhonden”. Sinds 1880 is dit ras al een afzonderlijk erkend type in Amerika.

De populariteit stijgt vooral door hun vrolijkheid en speelsheid. Ze passen zich goed aan. Met een levensduur van 12 to 15 jaar zijn vier tot zes trimbeurten per jaar nodig. Dankzij hun intelligentie leren ze snel van training, vaak maar in enkele keren.

Uiterlijk en Rasstandaard

De Engelse Cocker Spaniel is aantrekkelijk door zijn perfecte uiterlijk en rasstandaard. Deze standaard legt de kenmerken van het ras goed vast. Alles van de bouw tot de vacht en kleuren is belangrijk.

Bouw en Schofthoogte

De Engelse Cocker Spaniel is compact en sterk, met een gemiddelde grootte. Voor reuen is dit 40-41 cm en voor teven is dit 38-39 cm. Ze zijn goed gespierd en kunnen zowel jagen als huisdier zijn. Ze moeten in evenwicht zijn en wegen tussen de 13 en 14.5 kg.

rasstandaard engelse cocker spaniel

Vacht en Kleuren

Hun vacht hoort glad en zijdeachtig te zijn, zonder krullen. Ze komen in veel vachtkleuren, van eénkleurig tot meerkleurig. Het is cruciaal om hun vacht goed te onderhouden om klitten te voorkomen. De vachtkwaliteit en kleur zijn essentieel voor hun rasstandaard.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste kenmerken van het uiterlijk van de Engelse Cocker Spaniel:

Kenmerk Beschrijving
Schofthoogte Reuen: 39-41 cm, Teven: 38-39 cm
Gewicht 13-14.5 kg
Bouw Evenwichtig en compact
Vacht Glad, zijdeachtig, geen krullen
Kleuren Eénkleurig of meerkleurig

Het is cruciaal om de rasstandaard te volgen. Het houdt de specifieke kenmerken van de Engelse Cocker Spaniel in stand. Dit wordt zeer gewaardeerd door fokkers en liefhebbers van het ras.

Kenmerken en Karakter van de Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel is een energieke en aanhankelijke hond. Hij staat bekend om zijn vrolijke karakter en sterke band met het baasje. Deze honden hebben gemiddeld 14 jaar te leven. Ze zijn erg nieuwsgierig en vol enthousiasme.

Aanhankelijk en Nieuwsgierig

Het engelse cocker spaniel karakter is vooral geliefd om hun aanhankelijkheid. Ze houden van hun gezin en zoeken altijd aandacht en liefde. Deze honden zijn nieuwsgierig en avontuurlijk. Dit maakt ze perfect voor verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld, ze zijn dol op wandelingen en speurspellen.

De reuen zijn 39 tot 41 centimeter hoog. De teefjes meten 38 tot 39 centimeter. Dit maakt ze middelgroot en atletisch.

Consistente Opvoeding Nodig

De engelse cocker spaniel opvoeding is gebaat bij consistentie. Ze zijn slim, maar soms eigenwijs. Een goed gestructureerde training vanaf jonge leeftijd is zeker nodig. Ze wegen tussen de 13 en 14,5 kilogram en kunnen eigenzinnig zijn. Met vriendelijke en geduldige training worden ze geweldige gezinsleden.

De vacht van de engelse cocker spaniel moet dagelijks gekamd worden. Dit voorkomt klitten. Ze moeten ook regelmatig getrimd worden. Let goed op erfelijke ziektes zoals Distichiasis en otitis externa. Dit is belangrijk voor hun gezondheid.

Bekijk de officiële rasbeschrijving van de Engelse Cocker Spaniel voor meer wetenswaardigheden.

Verzorging van de Engelse Cocker Spaniel

De engelse cocker spaniel verzorging vergt dagelijks werk. Vooral de vacht moet goed worden bijgehouden. Deze honden hebben een prachtige, gladde vacht. Zonder veel borstelwerk treden snel klitten op, vooral bij gecastreerde honden.

“Engelse Cocker Spaniëls die gecastreerd zijn, ontwikkelen een dikkere, wollige vacht die sneller klit en vereisen meer vachtverzorging.”

Voor de vacht is het belangrijk veel verschillende borstels te gebruiken. Ook moet de hond elke 10-12 weken worden getrimd. Dit zorgt dat de vacht gezond blijft en problemen vroeg worden ontdekt.

Dagelijkse beweging helpt deze actieve honden. Ze hebben elke dag 1-2 uur beweging nodig. Dit kan wandelen, spelen of trainen zijn.

Het vachtkleurenspel varieert van eenkleurig tot bont. De kleur kan invloed hebben op vachtonderhoud, bijvoorbeeld: zwarte Cockers hebben soms moeilijker te onderhouden haar op hun poten.

engelse cocker spaniel verzorging

Engelse Cocker Spaniëls worden gemiddeld 14 jaar oud. Reuen zijn groter dan teven en wegen tussen 13 en 14,5 kilogram. Kijk goed uit voor erfelijke ziektes zoals distichiasis en ooronstekingen bij de engelse cocker spaniel verzorging.

Geslacht Schofthoogte (cm) Gewicht (kg) Levensduur (jaren)
Reuen 39 – 41 13 – 14,5 14
Teven 38 – 39 13 – 14,5 14

Waarop te Letten bij het Kopen van een Engelse Cocker Spaniel bij Fokkers

Een Engelse Cocker Spaniel pup is een lange toewijding. Ze leven ongeveer 14 jaar. Kies een fokker die om gezondheid geeft en trouw is aan de rasstandaard. Zo wordt het uitzoeken van een hond een veilige keuze.

De Cocker Spaniël kan aandoeningen zoals Distichiasis en oorontsteking krijgen. Verifieer bij de fokker of de honden hiervoor zijn getest. Dit verhoogt de kans op een gezonde pup. Ouderdieren met een schone medische achtergrond zijn een goed teken.

Reuen zijn meestal wat groter dan teven. De schofthoogte varieert tussen 38 en 41 centimeter. Kies een lijn die past bij jouw levensstijl. Werk met een fokker die over trimmen praat.

Bij een fokker, kijk eens hoe de honden leven. Dit geeft je een indruk van hun zorg. Goede fokkers tonen openheid en zijn bereid al je vragen te beantwoorden. Een zorgvuldige selectie brengt een vitale en blije Spaniël in huis.

FAQ

Wat is de officiële rasstandaard van de Engelse Cocker Spaniel?

Een Engelse Cocker Spaniel moet compact en sterk zijn. Hun schouders moeten even hoog zijn als de lengte van schouder tot staartaanzet. Hun vacht is glanzend en glad van textuur, zonder krullen.

Wat zijn de hoofdtaken geweest van de Engelse Cocker Spaniel in de geschiedenis?

Vroeger was deze hond perfect voor de jacht. Hij was goed in het vinden van vogels zoals fazanten. Nu zijn ze vooral geliefd in gezinnen.

Hoe groot wordt een Engelse Cocker Spaniel?

Ze bereiken een hoogte van 38-41 cm bij de schouders. Hun lichaamslengte is ongeveer even groot als hun schouderhoogte.

Welke verzorging heeft de vacht van een Engelse Cocker Spaniel nodig?

De vacht moet elke dag geborsteld worden om klitten te voorkomen. Regelmatig knippen is nodig, vooral als de vacht lang is. Na castratie, kijk extra goed naar de vacht, want die kan veranderen.

Wat is het karakter van een Engelse Cocker Spaniel?

Ze zijn vrolijk, lief en nieuwsgierig. Deze honden zijn ook slim en speels. Maar soms zijn ze koppig, daarom is constante training erg belangrijk.

Hoe belangrijk is consequente training voor een Engelse Cocker Spaniel?

Goede training leidt hun nieuwsgierigheid en slimheid de juiste kant op. Door vroeg en consequent te trainen, ontwikkelen ze goed.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Engelse Cocker Spaniel pup?

Kies een fokker die om de gezondheid van de honden geeft. Onderzoek de fokpraktijken om zeker te zijn dat ze voldoen aan de normen. Check ook op erfelijke ziektes.

Wat is de gemiddelde prijs van een Engelse Cocker Spaniel pup?

De kosten kunnen verschillen, afhankelijk van de fokker en voorouders. Meestal betaal je tussen de €800 en €1500.